Volt már arról szó itt a blogon, hol gyakoroljatok. Sok lehetséges alkalom van Budapesten és sok lehetséges helyszín, de nem ezen múlik. Lehet otthon is. Végül is egy kis kreativitással a legtöbb helyszínre bármilyen mozgást lehet adaptálni. Persze van néhány speciális eszköz, edzőteremben gép, tánchoz otthon hely, padló, tükör, de azt gondolom, a motiváció kell elsősorban. Vagy el tudod magad szánni rá a megszokott környezetedben és nem hagyod elterelni a figyelmed a kanapé-könyv-tévé-hűtő-kutyamacska-bármi bermuda sokszögében, vagy nem. Na nekik (nekünk) nyitják az edzőtermeket. Meg a tánctermeket is. 🙂

Az edzőtermi példa nem is akkora butaság, ha belegondolsz. Mindenki látott már olyan arcokat, akik “lemennek edzeni”, aztán ténferegnek a gépek között, itt egy kis beszélgetés, ott egy kis telefonnyomkodás, pár póz a tükör előtt, és mehet a turmix. Ez az, amit az emberünkön kívül senki más nem ért, röhögés és mémek tárgya.

A tangóban pont ugyanez van. Azért mész gyakorolni, mert valamiben szeretnél fejlődni. A táncod egy vagy több elemén dolgozni, javítani. 

Ha kezdő-középhaladó vagy, legyen egy terved a praktikákra. Erre szeretnénk tippeket adni.

Először is, nem feltétlenül kell partnerrel érkezni praktikára, gyakran vannak szabad “vegyértékek”. De nem mindig. És gondold végig azt is, hogy akit esetleg találsz, máshol tart, más szinten van, más dolgokat tart fontosnak éppen a fejlődésében. Tehát lehet ad-hoc partnert találni, és sokkal jobb, mintha egyáltalán nem gyakorolnál. De ha van módod, egyeztess valakivel, akiről tudod, hogy a legtöbbet tudjátok kihozni az adott szinten egymásból.

0. Technika

Nulladik lépésként érkezz előbb, mint a partnered (vagy érkezzetek együtt, de kezdjetek külön). Állj be a tükör elé, és a technika órákon tanultakat ismételd át. Több gyakorlatot. Többször. Tartás, pivotok, ochók, girók, boleók és az összes, amit épp fontosnak gondolsz. Gondold végig, milyen instrukciókat kaptál a végrehajtásukra. Csináld meg arra az oldalra is, amelyikre kevésbé megy. És légy türelmes. Ezeknek idő kell. Nem biztos, hogy ott azonnal fellépésre alkalmas lesz, de mindig egyre jobb.

1. Séta

15-20 perc elég. (Egy napra 🙂 ) Aztán folytassátok a partnereddel. Először is, kezdd az alapokkal. Gondold meg, ha odamentél 60-120 vagy még több percre, legyen pár perced arra, hogy pl. rendbe szeded a tartásod. Az ölelésed. A kapcsolódásod. És itt már el is kezdhettek visszajelezni egymásnak.

Aztán folytassátok sétával. A tangóban a séta az egyik legtovább tanulható és tökéletesíthető technika. Az összes részletével: tartás, kapcsolódás, projekciók, tolás, érkezés, gördülés, lábhasználat. Csomó apró részlet. Szkenneld végig a tested. Ha valahol úgy érzed, szétesett a mozgásod, tedd rendbe. Újra és újra. Így fogja megtanulni a tested, mit is kell csinálni. Néhány hét-hónap után egyszer csak észreveszed, hogy sokkal jobb. 4-5-6 szám. Nem kell több, de annyi kell. Ahhoz is, hogy megérkezz.

Ha pedig úgy érzed, már kontrollálod a sétádat, térjetek át a zenére, még mindig sétában. (Hogy hol találsz válogatott tangózenét, arról korábban írtunk.)

2. Zene

Válasszatok közös ritmusképeket, változtatgassátok. Figyeljétek a zenekart, aki éppen játszik. Válasszatok olyan ritmusképeket, ami arra illik. Számoljatok közben nyugodtan, segít a rögzítésben. Igen, a tangóban improvizálunk, nem fix ritmusokat táncolunk. De ahhoz, hogy urald a zenét és a tested, meg kell tanulnod különböző változatokat, melyek aztán automatikusan kerülnek majd elő milongán. Mert sokszor találkoztál már olyannal, sokszor lépted.

3. Alapstruktúrák

Folytassátok még mindig alapokkal. Ochók, girók, sacadák, bármi. Sokszor, nagyon sokszor. Figyeljetek minden mozdulatra. Hol kényelmetlen? Hol fáj? Mindkettőtöknek önállóan van vele dolga. Mindketten a saját mozgásotokat figyeljétek. Jelezzetek vissza egymásnak.

4. Órai anyag

Aztán szépen át lehet csúszni az órai anyagba. Emlékezetből, leírásból, órai videóból. Csináljátok meg szintén jó sokszor, mert úgy rögzül, és tudod használni majd az egészet, vagy elemeit a szabad táncban. Ugyanúgy jelezzetek vissza egymásnak. Mi ment jól és mi nem? Ha szorul, feszül, fáj, kibillent a tengelyedből, akkor valószínűleg valami nem oké. Találjatok ki különböző bemeneteket és kimeneteket. Kössétek őket össze. Hogy lehet az egyikből a másikba átmenni?

És itt jön a tanárok szerepe a praktikákon. Tényleg azért vannak ott, hogy segítsenek. Kérdezzétek meg őket. Gátlástalanul.

Úgy gondolom, hogy az eddigiekre egyesével érdemes 15-20 percet szánni. Mindenkinek más az igénye, de ne hagyd el egyiket sem.

5. Szabad tánc

És ha mindez megvan, jöhet a szabad tánc. Amennyi még jólesik. Szerezz magadnak örömet azzal, hogy (végre) olyanokat (is) csinálsz, amik sikerélményt okoznak. De illeszd bele azokat az elemeket, amiket előtte gyakoroltál. És főleg évezd.

Hiszen végül is ez tánc!


Gyuri

Gyuri

A tangó nekem maga a szépség. És nem csak az, harmónia, egységélmény, kifejezésmód. Mikor belépek egy táncterembe, legyen akár óra, gyakorlás vagy milonga, vagy akár színpad, megváltozik a világ, lelassul az idő. Ezért táncolok és ezért szeretném megosztani másokkal.

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük