De nem ám akármilyet, argentin tangót! Aki volt már nálunk legalább a bemutató órán, az hallhatta, hogy szinte alig teszik meg az első lépéseket újdonsült tanítványaink, máris azzal szekáljuk őket, hogy hallgassanak minél több tangó zenét 🙂Mi nyilván szerelmesek vagyunk a tradicionális tangó zenébe, ha másért nem, hát minimum hivatástudatból, de az a helyzet, hogy a zenehallgatás tényleg jót tesz a tangós képességek fejlődésének. Na de hogyan?

Tippek zenehallgatáshoz

Először is meg kell szokni a lüktetését, hangulatát. Aztán érdemes megfigyelni a ritmusát, azt, hogyan tagolódik részekre az adott tangó. Ahogy egy szöveg is tagmondatokból, mondatokból, bekezdésekből épül fel, úgy egy-egy zeneszámnak is van szerkezete, nem csupán parttalanul áradó hangok tengere – még ha első hallásra esetleg ez is lenne a benyomásotok.  

Ahogy most már többedszerre hallgatjátok ugyanazt a tangót, feltűnhet, hogy egyes részek, esetleg kicsit variálva, ismétlődnek a számon belül. Feltűnhet az is, hogy bár minden tangónak megvan az alaphangulata, adott szám egyes részei között is lehetnek különbségek: az egyik kicsit ritmikusabb, a másik kicsit melodikusabb. Azt szintén észreveszitek esetleg, hogy ezeknek a hangulatbeli különbségeknek a megvalósításához más-más hangszerek játszanak vagy kerülnek kiemelt szerepbe. Érdemes azt is megfigyelni, mi történik, amikor az énekes elkezd énekelni, hogyan változik a zenekar játéka.

Egy csomó dolog, és szinte még csak a felszínt kapargattuk meg egy kicsit! Minél ismerősebbé válnak ezek a zenék, annál könnyebb lesz táncolni rájuk: érezni fogjátok, hol érdemes elindulni és megállni, mikor „nő” a zene, válik egyre intenzívebbé és mikor „megy össze”, halad egy nyugvópont felé. Csupa olyan dolog, ami súg majd Nektek a táncparketten, hogyan fejezzétek ki mindezt a táncotokkal. De mikor fellépéseket néztek, ott is süt a zenével való harmónia vagy épp diszharmónia, egyszerűen érzitek, hogy zenében táncol-e a páros, vagy nem. George Balanchine, a 20. század egyik meghatározó koreográfusa mondta: „Lásd a zenét, halld a táncot!” Felbecsülhetetlen segítség lehet ezért, ha minél alaposabban megismerjük a tangó zenét.

Ehhez szeretnénk segítséget nyújtani az alábbi gyűjteménnyel, amelyben ötleteket adunk, hova érdemes kattintani, ha egy kis tangó zenére vágytok. Lássuk!

Kezdésnek

Mindenekelőtt figyelmetekbe ajánljuk Gyenis Balázs, egyik legkiválóbb DJ-nk rövid összeállítását a leghíresebb tangó zenekarokról, énekesekről és tangó zenékről, amit INNEN tudtok letölteni. Jobb kiindulási pontot keresve sem találnátok!

Aki úgy érzi, hogy a 10 zenekar, 20 énekes és 40 tangó még kezdésnek is gyenge, azt sem hagyjuk hallgatnivaló nélkül: szintén Balázs állította össze a Danceable Tangos of the Year podcastot, ami 52 részben mutatja be a legjobban táncolható argentin tangó zenéket 1927-től 2016-ig. Heti egy óra, és jövő ilyenkorra elég jól kiismeritek magatokat a tangó zenék között – persze nem tilos gyorsabban haladni 😉

Argentin tangó rádiók

Ha keresgéltek a TuneIn, Laut.fm és az Internet Radio oldalakon, akkor még további csatornákat is találtok.

Dalszövegek

Nem haszontalan dolog néha egy-egy tangó szövegét elolvasni sem, higgyétek el, másképp táncoltok majd, ha tudjátok, miről énekelnek.

YouTube csatornák

A YouTube-on rengeteg tangó zenét találtok, mi most csak néhány csatornát ajánlunk a figyelmetekbe:

Tango DJ-knek is szokott lenni saját csatornájuk, ahol akár tandákba rendezve is találtok zenét. Csak pár példa: Yuksel Sise, Xenia Mikhailov, Ramazan Toktay (Ramo amúgy az egyik legmenőbb török DJ duó egyik tagja)

Zenekarok

Ma is vannak tangó zenekarok, akik turnéznak, lemezeket vesznek fel milongákon, fesztiválokon játszanak táncolható zenét. Érdemes megismerkedni néhánnyal:

Blogok

Ha olvasnál is egy kicsit az argentin tangó zenéről és zenekarokról, a tangó zenéhez kapcsolódó egyéb érdekességekről vagy arról, hogyan érdemes összeállítani egy tandát, akkor az alábbi blogok között nézz körül:

Tango Music For All
Tango Stories: Musical Secrets
DDP’s Favorite Tandas
Tanda of the Week

Facebook csoport

The Tango Now Playing In My Head Is….

Ha éppen hallottál valami jó zenét vagy csak beakadt a kedvenc számod, itt megoszthatod a többi tangóssal, és azt is meghallgathatod, mások épp milyen dallamtól nem tudnak szabadulni

Természetesen a fentieken kívül még rengeteg forrásból lehet tangó zenét hallgatni, hogy mást ne említsünk, itt vannak még például a népszerű streaming szolgáltatók: Spotify, Deezer, Google Play Music, Apple Music, Amazon Music, SoundCloud.

Ha van tipped, amit megosztanál velünk, küldd el és felvesszük a listára!


Kata

Kata

Tangót tanítani nem könnyű, hiszen érzeteket tanulni és a test nyelvére lefordítani sem az. Mindenkit más fog meg, és mindenki mást ért meg. Mindaz, amit eddig a mestereimtől láttam és megvalósítottam próbálom úgy visszaadni, hogy a tanítványaink a lehető legszebben tudják beépíteni a táncukba.

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük