Gondoltátok volna, hogy a tangóval lehet tudományos szempontból, a tudomány eszközeivel is foglalkozni? Ha nem, akkor most jól figyeljetek 🙂

Kicsi Csongor neve ismerősen cseng a budapesti tangós közösségben, de nem csak itt! Csongi 4 évesen kezdett táncolni, a kezdeti versenytáncos évek után 2010-ben jegyezte el magát az argentin tangóval, szemtelenül fiatalon. És a szemtelenségnek ezzel még nem volt vége: 2015-ben minden idők legfiatalabbjaként, 19 évesen (!) nyerte meg az olaszországi Todiban rendezett Európa-bajnokság Tango Salon kategóriáját partnerével, Laura Iaruval.

Azóta többször járt Budapesten, hogy workshopokat adjon és fellépjen Antonella Terrazas-szal, emellett több fesztiválon és jelentős tangós közösséggel bíró európai városban vendégeskedett nemcsak mint fellépő és tanár, de mint DJ is.

Most viszont egy teljesen új oldaláról is megismerhetjük, ugyanis Csongi a román Nemzeti Testnevelési Egyetemen folytatott tanulmányai keretében az argentin tangó emberi agyra gyakorolt hatását vizsgálja. Első eredményeiről pedig szűk egy hónapja jelent meg cikke a Brassói Egyetem tudományos folyóiratában, amit ITT el is olvashattok.

Az emberiség régóta használja a zenét terápiás céllal, ráadásul a kutatások azt is bizonyították, hogy ugyanarra a zenére két különböző ember másképp reagál, ezért fontos figyelembe venni a páciensek egyéni ízlését, ha zeneterápia alkalmazására kerül sor. A technika fejlődése mindemellett egészen új távlatokat nyitott ezen a területen, hiszen ma már lehetséges az agyhullámok feltérképezése, olvasása és rögzítése egy telefonos headsettől alig különböző kis szerkentyűvel, amilyennel Csongi is dolgozott. A különböző frekvenciájú agyhullámok más-más mentális állapotra jellemzőek, így ezek vizsgálata képet adhat arról, hogyan érzik magukat a kísérletben részt vevő személyek egy bizonyos tevékenység, jelen esetben tangó zene hallgatása és a tangó zenére való táncolás közben.

Forrás: Total Yoga

Az agyhullámokról kicsit bővebben ITT tudsz olvasni magyarul, ITT pedig angolul. Na de mire is jutott Csongi? Hát arra, hogy zenehallgatás közben az alfa hullámok magasabb frekvenciái, majd a théta hullámok a legjellemzőbbek, míg tánc közben szintén ez a két agyhullám dominál, csak a théta kerül az első, míg az alfa hullámok a második helyre. És hogy mindez mit jelent? Azt, hogy az argentin tangó zenének és táncnak jól mérhető hatása van az emberi agyra és pszichére: segít relaxálni és elérni a mentális egyensúlyt, ugyanakkor olyan fókuszált, nyugodt állapotba juttat, ahol szabadon tud szárnyalni kreativitás és képzelőerő, összefonódik tudatos és tudattalan.

Izgalmas, nem? Csonginak gratulálunk a cikkhez, és reméljük, hogy további érdekes eredmények születnek majd! Mi pedig generáljunk minél több alfa és théta hullámot 😉


Kata

Kata

Tangót tanítani nem könnyű, hiszen érzeteket tanulni és a test nyelvére lefordítani sem az. Mindenkit más fog meg, és mindenki mást ért meg. Mindaz, amit eddig a mestereimtől láttam és megvalósítottam próbálom úgy visszaadni, hogy a tanítványaink a lehető legszebben tudják beépíteni a táncukba.

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük