A múlt heti tömény tudomány után most jöjjön egy kicsit könnyedebb téma (micsoda alliterációk sorjáznak itt….) Amikor épp nem gyakoroltok, fellépéseket néztek és elemeztek, tangó zenét hallgattok vagy a tangóról olvastok ugyebár… 😉 Na akkor is lehet még tangóval foglalkozni, mondjuk mozgókép formájában!

Miért is ne nevezhetnénk ki valamelyik estét tangós mozi estének? Ebben a posztban összeszedtem jó néhány filmet, ami szerintem érdekes, szép vagy mindkettő. Elsősorban nem a tangós érintettségű játékfilmeken van a fókusz, bár egy gyors listát találtok ezekből is, hanem olyan rövid- és dokumentumfilmeken, amik talán kevésbé ismertek. Több kategóriába csoportosítottam őket, egy-egy filmet fogok csak kiemelni kedvcsinálónak, fedezzétek fel őket! A filmek kategóriánként egy-egy YouTube lejátszási listába vannak összegyűjtve, amit a címre kattintva értek el.

Ez természetesen csak egy kezdő válogatás, olyan filmeket szedtem össze, amelyekhez van angol felirat. Spanyolul például szintén szuper izgalmas dokumentumfilmeket találhattok a YouTube-on.

Tangós játékfilmek

A szekció Gyuri hatékony közreműködésével valósulhatott meg, mert nekem eddigi 6,5 éves tangós pályafutásom alatt mindössze az Egy asszony illatát sikerült ebből a szekcióból kipipálnom – bő egy hete…

Egy asszony illata
A film, amely alapján elhisszük, hogy az itt is egészen kiváló Al Pacino tud tangózni (is). És ami miatt az összes esküvői pár a Por Una Cabeza című dalra szeretné az esküvői táncát. Mert az a zene az ominózus jelenetben.  

A tangó lecke
Sally Potter filmje olyan táncosokkal, mint Pablo Verón, Fabián Salas és Gustavo Naveira. 

És amiben rossz nyelvek szerint (a káprázatos) Pablo Verón saját magát játssza. De tulajdonképpen mindegy, mert annyira jó, hogy simán elnézzük neki. 

Assassination Tango
Egy 2002-es film, aminek a történetét már nem tudjuk felidézni, de nagyon komoly a szereposztás: Robert Duvall játssza a főszerepet, aki kicsit jobban táncol, mint Al Pacino, úgy tudjuk, ő tanult tangózni. 

De feltűnik a filmben a fiatal Geraldine Rojas, sőt, az egyik honosított itthoni argentin tanár, Lucas Molina Gazcon is. 

A záró kredit pedig elképesztő. Nagyon komoly.

Most azt nem fejtegetnénk, hogy ha a Keresztapa trilógia két ilyen fontos karaktere (Al Pacino és Robert Duvall) megjelenik, mikor bukkan fel Marlon Brando. Senki kedvét nem szeretnénk elvenni, de az Utolsó tangó Párizsban című alkotás NEM tangós film. Sok mindentől jó, de egyik sem a tangó.

Két filmet mindenképpen megemlítenénk még: Carlos Saura Tangóját, és a Tango Bart Marcos Zurinagától. Ha láttad, és van kedved egy rövid összefoglalót írni róluk, kommentben vagy üzenetben várjuk!

Ha meghoztuk a kedved, és még jobban elmélyülnél a tangós és tangó vonatkozású játékfilmek témájában, akkor Endre három részes, monstre seregszemléjét ajánljuk, amit a blogján értek el: 1. rész, 2. rész, 3. rész.

Hát, akinek van az elnevezésre jobb ötlete, ossza meg velem, legyen kedves. Mik ezek? Van egy táncos pár, akik eltáncolnak egy számot, és azt felveszik. Nem fellépés, mert nem eseményhez kötődik, inkább egy projekthez, vagy valamilyen tematika jelenik meg bennük. Esetleg kicsit portrészerűen bemutatja a táncosokat, amolyan tangós hitvallás, mint amilyen Jonathan és Clarisa filmje például.

Itt említeném még meg az Orquesta Romantica Milonguera és az El Cachivache Quinteto klipjeit (mindkét zenekar szerepelt a korábbi, tangó zenés posztban), amelyekben jobbnál jobb táncosok közreműködnek. Homlokegyenest eltérő a két zenekar stílusa, így a klipek hangulata is, de mindkettő hibátlan, szemezgessetek közülük a két zenekar YouTube csatornáján.

Ez az, ami. Van itt animáció, milonga hangulatfilm, életre szóló szerelem egy Cumparsitában elmesélve. És vicces, tangós önmagunkra találás is fehérnemű vásárlásba metaforizálódva (létezik egyáltalán ilyen szó?!).

A képen egy kocka Aurélia Vasconcelos rövid animációjából Tim Garland Passion For Tango című zenéjére, amit a linkre kattintva tudtok megnézni.

Jajj, itt nagyon sok minden van! Csupa érdekes beszélgetés nagy nevekkel, mint például Mariano Chicho Frumboli, aki táncosok generációira volt és van hatással, és nagy öregekkel, mint például Alberto Podestá, az egyik legnagyszerűbb tangó énekes. És néhány igazán rendkívüli, „egész estés” dokumentumfilm. Mindegyiket eredeti nyelven éritek el a lejátszási listában, de linkelek hozzájuk angol nyelvű feliratot.

Si Sos Brujo: Una Historia De Tango: hogyan lesz valakiből tangózenész? Elkezd egy hangszeren játszani, klasszikus zenei képzést kap, gyakorol, tökéletesíti a tudását. De hogyan tanulja meg például az aranykor zenekarainak jellemző stílusjegyeit egy olyan korban, amikor már nem lehet csak úgy beállni egy-egy híres zenekarba, hogy ellesse a fogásokat. Erre kereste a választ az ezredforduló körül egy fiatal argentin nagybőgős, Ignacio Varchausky, a film az ő útkeresését mutatja be, ami végül a máig fennálló Orquesta Escuela de Tango Emilio Balcarce, egy tangó zenekari képzés és iskola alapításához vezetett, ahol a diákok az aranykor legendás zenekarainak utolsó élő tagjaitól tanulhatták meg az apró finomságokat. Felirat itt – jobb klikk, link mentése másként.

Yo no sé qué me han hecho tus ojos: egy gyönyörű vals címe, amit a legendás énekesnő, Ada Falcón vett fel először Francisco Canaróval. A film az ő, meglehetősen fordulatos életét mutatja be. A film készítői ráadásul meg is találták őt egy idősek otthonában, miután évek óta nem tudott róla senki. Felirat itt – jobb klikk, link mentése másként.

Un Tango Más: 2015-ös dokumentumfilm Juan Carlos Copes és Maria Nieves munkájáról és kapcsolatáról, akiknek oroszlánrésze volt a tangó újjáéledésében. Copes hozzájárulása a tangó show mint műfaj megalkotásához elévülhetetlen, az 1950-es évek végétől gyakorlatilag az egész világot körbeturnézták, miközben kapcsolatuk a szerelemtől a házasságon át a szakításig és gyűlöletig ívelt. Felirat itt – jobb klikk, link mentése másként.

Tengo una Pregunta para Vos, azaz van egy kérdésem számodra. Pepa Palazon, az egyik népszerű buenos airesi milonga szervezőjének interjú sorozata a tangó nagyjaival, érdekes, nagy hatással bíró személyiségeivel. Az összes részt eléritek a YouTube csatornáján egy lejátszási listában, a részek többsége angol felirattal megtekinthető, csak győzzétek 🙂

Zárásként pedig egy bónusz: tudtátok, hogy Ástor Piazzolla írt egy tangó operát María de Buenos Aires címmel? 1968-ban Buenos Airesben volt a bemutatója, ahol a címszerepet az addig döntően népdalokat éneklő Amelita Baltar alakította. Az arte honlapján most 2020. november 14-ig meg lehet nézni a művet a strasbourgi Opéra national du Rhin előadásában, 6 különböző (köztük angol) nyelvű felirattal.

Ha kiegészítenéd a listákat, írj bátran, örömmel bővítjük őket!


Kata

Kata

Tangót tanítani nem könnyű, hiszen érzeteket tanulni és a test nyelvére lefordítani sem az. Mindenkit más fog meg, és mindenki mást ért meg. Mindaz, amit eddig a mestereimtől láttam és megvalósítottam próbálom úgy visszaadni, hogy a tanítványaink a lehető legszebben tudják beépíteni a táncukba.

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük